İş

Kazanç çağrısı: Grab, inovasyona odaklanarak ilk çeyrekte güçlü büyüme bildirdi

Grab Holdings Inc. (GRAB), 2024 yılının ilk çeyreğinde hem üst hem de alt satır rakamlarında kayda değer bir artışla güçlü bir büyüme gösterdi.

Şirket, tüm iş segmentlerindeki performans iyileştirmelerinin etkisiyle yıllık bazda %24’lük bir gelir artışı kaydederek 653 milyon $’a ulaştı.

Grab’ın aylık işlem yapan kullanıcı sayısı 38 milyon ile rekor seviyeye ulaştı ve İsteğe Bağlı Brüt Mal Değeri (GMV) yıllık %21 artışla 4,2 milyar dolara yükseldi.

Şirket ayrıca tüm yıl için düzeltilmiş FAVÖK beklentisini 250 milyon ila 270 milyon dolara yükselterek bu iyimserliği mobilite sektöründeki güçlü talebe, maliyet optimizasyonlarına ve iyileştirilmiş operasyonel verimliliğe bağladı.

Önemli Çıkarımlar

  • Grab’in ilk çeyrek geliri yıllık bazda %24 artarak 653 milyon $’a ulaştı.
  • Talep Üzerine GMV yıllık bazda %21 artarak 4,2 milyar dolara ulaştı.
  • Aylık işlem yapan kullanıcı sayısı 38 milyon ile yeni bir zirveye ulaştı.
  • Düzeltilmiş FAVÖK bu çeyrekte 62 milyon dolar olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre 129 milyon dolar artış gösterdi.
  • Tüm yıl için düzeltilmiş FAVÖK beklentisi 250 milyon ila 270 milyon dolara yükseltildi.
  • Şirket, 500 milyon dolarlık hisse geri alım programı da dahil olmak üzere yeni ürünler ve girişimler başlattı.
  • Finansal hizmetler segmenti %53 gelir artışı kaydetti ve düzeltilmiş FAVÖK kayıplarını bir önceki yıla göre %34 oranında azalttı.
  • Grab, 2026 yılının ikinci yarısına kadar finansal hizmetler segmentinde başabaş noktasına ulaşmayı bekliyor.

Şirket Görünümü

  • Grab, ikinci çeyrekte ve 2024’ün ikinci yarısında GMV ve FAVÖK’te ardışık büyüme öngörüyor.
  • Şirket, 2024 yılının tamamı için 2,7 milyar ila 2,75 milyar dolarlık gelir beklentisini koruyor.
  • Yönetim, segment marjlarında istikrar bekliyor ve finansal hizmetler segmentinde en geç 2026’nın ikinci yarısında başabaş noktasına ulaşmayı planlıyor.
3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Önemli Ayı Gelişmeleri

  • Grab, 118 milyon dolarlık gayri nakdi giderleri de içeren bu çeyrek için 115 milyon dolarlık UFRS zararı bildirdi.
  • Brüt nakit likiditesi, kredi geri ödemeleri ve hisse geri alımları nedeniyle 5,3 milyar dolara geriledi.

Yükselişte Öne Çıkanlar

  • Mobilite sektöründeki güçlü talep, turizm ve yerel ulaşımdan kaynaklanmıştır.
  • Şirket maliyet yapılarını optimize etmekte ve kredi kayıplarını iyileştirmektedir.
  • Fintech karlılığının kademeli olarak iyileşmesi beklenmektedir.

Eksiklikler

  • Şirket, mevsimsellik nedeniyle teslimat marjlarında hafif bir düşüş yaşadı.
  • Grab, marj seviyelerine ilişkin özel bir yönlendirme yapmadı.

Soru ve Cevaplarda Öne Çıkanlar

  • Yöneticiler premium yolculuklar ve değişken komisyon yapısının uygulamaya konulmasıyla ilgili planları tartıştı.
  • Yılın ikinci yarısında beklenen anlamlı iyileşmeyle birlikte serbest nakit akışının başabaş noktasına ulaşmasına odaklanıldığını vurguladılar.
  • Şirket, sürücüler ve düzenleyicilerle işbirliği içinde, farklı ülkelerde değişken bir komisyon yapısını ihtiyatlı bir şekilde uyguluyor.

Grab’in inovasyona olan bağlılığı, küçük dil model çevirisi, Tasarruflu ve Parti Teslimatları ve FlexiLoan gibi yeni ürünlerin piyasaya sürülmesinde açıkça görüldü.

Şirket ayrıca turizmi teşvik etmek ve KOBİ işletme sahiplerini desteklemek için hükümetler ve düzenleyicilerle ortak girişimlerde bulundu. Teslimat ve Mobilite segmentlerinde, artan kullanıcı katılımı ve sürücü kazançları ve verimliliğindeki iyileşmelerle birlikte operasyonel gelişmeler görüldü.

Grab’ın şirket içi navigasyon aracı GrabNav, %86’lık benimsenme oranıyla sürücüler arasında popüler oldu. Finansal hizmetler segmenti de, kredi verme işinde ve Grab’ın dijital bankasındaki müşteri mevduatlarında önemli bir büyüme ile olumlu bir ivme gösterdi.

Şirket yönetimi, gerçek dünyadaki sorunları çözmek ve operasyonel verimliliği artırmak için teknolojiden yararlanmaya odaklanmaya devam ediyor. Pazarlama maliyetlerinde ve bulut bilişim giderlerinde bir önceki yıla göre %15’lik bir azalma da dahil olmak üzere değişken maliyetleri başarılı bir şekilde yönetmişlerdir. Kazanç çağrısı sırasında yapay zeka uygulamasının olumlu sonuçları da vurgulandı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Grab, daha ayrıntılı bilgi veya sorularınız için ilgili tarafları Yatırımcı İlişkileri ekibiyle iletişime geçmeye davet ediyor.

InvestingPro Insights

Grab Holdings Inc. (GRAB), 2023’ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki aydaki %64,62’lik gelir artışının da gösterdiği gibi etkileyici bir üst düzey büyüme gösterdi. Ancak, olumlu gelir trendlerine rağmen, şirketin kârlılığı bir sorun olmaya devam ediyor. InvestingPro Tips’e göre, analistler Grab’ın bu yıl kârlı olmasını beklemiyor; bu da aynı dönem için -28,36 F/K Oranı ve -35,85 düzeltilmiş F/K Oranı ile tutarlı.

InvestingPro Tips ayrıca Grab’ın bilançosunda borçtan daha fazla nakit bulundurduğunu ve likit varlıkların kısa vadeli yükümlülükleri aşarak şirkete sağlam bir likidite pozisyonu sağladığını vurguluyor. Bu finansal istikrar, büyüme ve inovasyona yatırım yapmaya devam eden Grab için çok önemli. Yine de şirket, kazançlarını tekrar işletmeye yatırmayı tercih eden büyüme odaklı şirketler için tipik bir durum olan hissedarlara temettü ödemiyor.

Grab’ın mali durumunu ve gelecek beklentilerini daha derinlemesine incelemek isteyen yatırımcılar için InvestingPro ek bilgiler sunuyor. https://www.investing.com/pro/GRAB adresinde, bilinçli yatırım kararları almak için özellikle değerli olabilecek daha fazla InvestingPro İpucu bulunmaktadır. Kullanıcılar bu bilgilere erişmek için INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak InvestingPro aboneliğinde %20’ye varan indirim elde edebilirler.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

sultandagi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu