Sudan krizi: Yüz binden fazla insan komşu ülkelere sığındı
Sudan’daki zorlu insani koşullar kötüleştikçe, çatışma nedeniyle yerinden edilen insanların sayısı hızla artıyor. Bölgedeki birçok sağlık ocağı ve okul hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Ayrıca salgın hastalıkların yayılma riski de arttı.
Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rakamlara göre Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 100 binden fazla kişi komşu ülkelere sığındı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Olga Sarrado Salı günü Cenevre’de yaptığı açıklamada, mülteciler arasında Sudanlıların ve yabancıların da olduğunu söyledi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Sudan’da ordu ile paramiliter STK arasındaki çatışmalar devam ettikçe, komşu ülkelere kaçan insan sayısının 800.000’e çıkabileceğini tahmin ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 15 Nisan’da başlayan çatışmalar sonucunda tahmini 334 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu.
IOM Sözcüsü Paul Dillon, “Geçtiğimiz iki hafta içinde yerinden edilen insan sayısı, 2022’de Sudan’da çatışma nedeniyle yerinden edilenlerin tümünü aştı” dedi.
15 Nisan’dan itibaren ordu ile HDK milisleri arasındaki güç mücadelesinin tırmanmasından bu yana çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı ve öldü. Daha önceki ateşkesler de uygulanmamıştı. Uluslararası toplum, Sudan’ın bir iç savaşa sürüklenmesinden ve tüm bölgenin istikrarsızlaşmasından endişe ediyor.
BM Dünya Beslenme Programı Doğu Afrika Direktörü Michael Dunford, çatışmalar bir an önce durmazsa insani bir krizin kapıda olduğu konusunda uyardı.
Verilen sözler tutulmadı
BM ayrıca 2023 yılında Sudan için talep edilen yardım miktarının 1,5 milyar dolar eksik olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler İnsani Uyum Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, “2023’te Sudan için çağrılan 1,75 milyar doların yalnızca yüzde 14’ü finanse edildi. Diğer bir deyişle, Sudan 1,5 milyar dolarlık bir finansman açığıyla karşı karşıya” dedi. .
Reuters, AFP/MK, AK
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?